Fortællende og forførende portræt-kunst med blikfang
Artikel af journalist og skribent på blandt andet Kunstavisen, Tatjana Schantz Johnsson i anledning af Gitte Degnemarks soloudstilling "Efterår i København" i galleri Knud Grothe oktober 2020 

 Gitte Degnemarks portrætmalerier skaber blikfang. Helt bogstavelig møder beskueren den portrætterede i øjenhøjde og kigger direkte ind i sjælens spejl. Enkelt og elegant - med fotografisk akkuratesse og flere lag i penselstrøgenes farverige fortolkningsunivers.

Årets kunstner 2019 har bred appel. Gitte Degnemarks malerier går som varmt brød på en søndag morgen. Hun slår også sine folder i udlandet, hvor hun samarbejder med Galleri Bergman i Sverige, og hun udstillede sidste år i Lissabon.

Den fynske maler med det lange blonde hår, der i dag bor på den vestjyske hede, gengiver et ansigt og tilføjer udfordringer i form af oplevelser, stemninger og historie til hvert enkelt portræt. Portrætterne er ofte krydret med et drys af humor eller måske leg med ord.

Ordleg opleves for eksempel i værket ”Don’t worry – be hippie”. Et kvindeportræt, der rækker tunge på et kort over fristaden Christiania. Kvinden er hvirvlet ind i de smukkeste cannabisblade i efterårsfarver. Den udfordrende tunge, der måske gør op med vor tids samfundsnormer, får en klat ekstra kulør i et penselstrøg. Mere alvor og dybsindighed er der i den afrikanske kvinde med et søgende blik malet på en baggrund af kaffebønner, der bærer titlen: ”Nogen har hørt dine bønner”. Paletten spænder vidt på flere niveauer i Gitte Degnemarks tankespind.
 
Som kunstner er Gitte Degnemark på en evig fortolkningsrejse med sine portrætter, hvor hun søger indsigt og forståelse i det individ, hun skildrer på sit kanvas. Hvorpå avisoverskrifter, tekster, sø- og landkort, nodepartitur eller anden form for medier eller collage, ofte indgår i fortællingen.
 
Fortid og nutid mødes i fortællingen. Hos Galleri Knud Grothe afsløres et fire meter langt maleri, hvor store københavnske kulturpersonligheder mødes i en poetisk symbiose på Kongens Nytorv. Personligheder som Dirch Passer, Dan Turéll, Asta Nielsen og Bodil Udsen, der satte kulør på datidens gadebillede, men også på Gitte Degnemarks egen barndom og opvækst.
 
Musikeren og komponisten Bent Fabricius Bjerre nåede Gitte Degnemark at kommunikere med et godt stykke tid, mens et portræt blev til, men desværre døde han, inden det var helt færdigt.
 
Nu danser hans populære toner for evigt henover hans 95-årige ansigt, men tilskuerrækkerne foran flygelet står tomme. Alt er stille.
 
Et er et søkort at forstå i værket med H.C. Andersens Lille Havfrue, der kigger ud med et lokkende blik, en strittende barm, rodet tanghår og et dansk kødmærke på havfrueballen. Det er både smukt, pikant og ikke mindst sjovt.
 
Gitte Degnemark viser et tidsbillede i sin samtidskunst, der taler til os i et orgie af farver, som vi kan identificere os med og nemt holde af.
 
 
 
Det at være portrættegner er ikke en stilart, men en livsstil. Det er en konstant intens observation og en passion, der ligger dybt forankret. Gitte Degnemark følger ingen hemmelig formel, blot en dybsindig nysgerrighed og stor lyst hos kunstneren, til at opleve mennesker på en ny måde, når hun har tegnet dem.
Kirsten-Marie Hedeland, TV-programvært på Kunst for Tiden og skribent ved Kunstavisen skrev i januar 2016:
 
- Gitte har en stor indsigt og er god til at udvælge elementer eller livsbegivenheder fra det enkelte menneske, som synes at fortælle noget sandfærdigt om det menneske hun portrætterer. Hun omdanner det fra en koncentreret form til en ærlig forenkling med sine streger. Hver dag fyldes vi med tungsindige overskrifter og indlæg via de forskellige medier. Nogen af dem berører os dybt og vi føler et behov for at få det bearbejdet på en eller anden måde. Gitte oplever samme behov og med sine streger i kul og blyant bearbejder hun det. På en avis baggrund, hvor hun finder rammende ord i en overskrift eller blandt linjerne i avisartiklen, maler hun portrætter, som understøtter det skrevne ord. Det er hendes måde at sætte fokus på dybe og alvorlige emner.
 
 
Gitte Degnemark  | Tlf.: 30209445 | gdegnemark@gmail.com